Kérjük támogassák
a Mentál Szamnatórium Alapítványt
az adó 1 % -ával,

adószámunk: 19129837 1 09Elérhetõségeink:
E-mail: nappalikorhaz1@gmail.com
Tel: (52) 511-777/1161
Tel/Fax: (52)432-600


Bemutatkozás

Nappali Kórház a pszichiátriai ellátásban

Nappali Kórházunk 1991 áprilisában egy 10 éve mûködõ munkaterápiás részleg hagyományaira támaszkodva alakult meg. Fõ feladatunk a szkizofrén betegek rehabilitációja. Fekvõ osztályos kezelésüket követõen segítjük õket abban, hogy visszataláljanak a mindennapi életbe, mintegy hidat teremtve számukra a kórház és a kinti világ között. Intézményünkben a terápiás közösség elvei alapján szerveztük meg.
A munkaterápiás hagyományok és az intézmény rehabilitációs profilja miatt, változó hangsúllyal, de állandóan jelen volt a tágabb értelemben vett terápiás közösségi koncepció azon eleme, hogy a pácienseket egy strukturált életmódra ösztönözze. Ezzel segítjük társadalmi beilleszkedésüket, alkalmazkodásukat a realitáshoz. A stáb pszichoterápiás szemlélete a páciensek saját értékeinek, életmódjának, meglátását támogatja.
Ennek a mindennapi küzdelemnek a "keresztjében" alakult ki intézményünk struktúrája. Nappali Kórházunk kapuja az ambulancia.

A kapu összeköt, mint a híd, de el is választ, a rajta való átlépés rituáléja, szabályozottsága által:

  • Intézményünk létszámába csak két hét „próbaidõ” után vesszük fel pácienst. Ezen idõ alatt jogai és kötelességei megegyeznek a közösség többi tagjáéval, de ambuláns állományban van.
    A "próbaidõ" letelte után a stáb és a páciens közösen dönt a "kapun való átlépésrõl". Megállapodásunkat terápiás szerzõdésben rögzítjük.
  • Nappali Kórházunkban az elmúlt 16 év során kezelt pszichotikus betegek fele jelenleg is ambulanciánkra jár kontrollra.

Terápiás programjaink nagy része számunkra is nyitott.

Az egyenrangúvá válás újabb állomásaként 1999-ben megalakult intézményünkben a hozzátartozók érdekvédelmi szövetsége, majd 2000-ben a betegeké is. Ezzel újabb híd létesült a társadalom felé.